Dotace

Starší příspěvky

Jazyková učebna

Obec Stará Ves n. O.

Listopad 2021 – Irsko

V tomto měsíci jsme uskutečnili setkání u dalšího partnera, kterým bylo Irsko. Situace s covidovými opatřeními nebyla jednoduchá, přesto jsme se vydali navštívit tuto nádhernou zemi. Počasí bylo skvělé, vůbec nám nepršelo, bylo sice větrno, ale občas vykouklo sluníčko.

Většina aktivit probíhala v salónku v hotelu, z důvodu nárůstu počtu pozitivních případů jsme nemohli navštívit školu, což nás nesmírně mrzelo. Koordinátorka Irska měla připravené prezentace, kterými se nám snažila svou školu přiblížit.

Všichni partneři měli připravenou prezentaci programu proti šikaně ve své škole. Zúčastnili jsme se setkání s psychology, kteří se zabývají prevencí šikany na dublinských školách. Šli jsme do knihovny Lexicon Library, která hraje hlavní roli v komunitě, kde se konají vzdělávací a kulturní akce, s prostory přizpůsobenými potřebám každého dospělého a dítěte. Je to živé centrum učení a kreativity pro všechny, kteří pracují, studují a navštěvují Dublin. Zúčastnili jsme se praktických lekcí jógy. Návštěva výstavy Jack Butler’s Yeats v National Gallery of Art nám umožnila vidět vyjádření emocí pomocí výrazných tahů na plátně. Účinky barev jsou skvělé pro naši fyzickou i psychickou kondici.

Během našeho pobytu jsme navštívili oblast Wicklow s jedinečnou krásou. Pohoří Wicklow Mountains se rozprostírá nedaleko irského hlavního města Dublinu. Vznikl zde národní park, který se proslavil nejen svými téměř kilometr vysokými horskými štíty, ale také krásnými údolími a jezery. Viděli jsme vodopády Glenmacnasso Falls: kaskádu vody padající z řeky tekoucí z druhé nejvyšší hory národního parku Wicklow (849 metrů). Je to obraz nepopsatelné krásy – můžete sledovat sílu padající vody a poslouchat její šumění. Tato velikost má velmi uklidňující účinek. Navštívili jsme údolí Glendalough, které je známé svými ruinami kláštera. Nádheru tohoto místa můžete vidět v přiložené prezentaci. Prezentace

Hana Cholevová